Side 1 av 3

Terracaching

Lagt inn: man 10 sep 2012 19:07
av pafus
På søndag hadde jeg ettårsjubileum som geocacher. Jeg har ved flere anledninger i løpet av dette året kost meg voldsomt med aktiviteten, men det er en ting som forundrer (og irriterer) meg. Hvorfor er geocaching for de fleste synonymt med groundspeak? Ja da, ja da, jeg ser argumenter som flest cacher, enklest webside gode apper osv. men er det ideelt?
Har ikke verden blitt bedre av chrome og firefox, nå som vi alle slipper å "humpe" på internet exploder.
Mange liker å kalle det her en sport, er det da riktig at bare et selskap skal bestemme hvordan sporten skal drives og utvikles?

Jeg har lagt ut alle cachene mine på opencaching, men denne siden er bare en dårlig kopi av gc. Bare dupliserte cacher.

Derfor må det bli Terracaching. Noen vil sikkert mene at dette er å bære havre til en død hest, men det ligger en flott filosofi bak denne aktøren. Det er også nye eiere http://hgcs.org/index.php/topic/7704-te ... -comeback/

Jeg sitter nå å finpusser en cach. Det blir den første norske terracachen på noen år. (trur jeg)

Jeg håper Terracaching.com overlever slik at jeg i framtida kan bruke begge leverandører i min jakt på opplevelser.
Om ikke annet så for mangfoldet sin skyld.

Re: Terracaching

Lagt inn: man 10 sep 2012 21:13
av sven-egil
Er det mange Norske medlemmer?

Er i grunnen fornøyd med Groundspeak og synes opencaching er litt mye "Garmin".

TerraCaching prøver å fremstå litt mer "eksklusivt" med at man må anbefales av to eksisterende medlemmer osv....
Kjenner i grunnen ikke stort til konseptet men er jo litt nysgjerrig.

Så mer info mottas med takk :D

Re: Terracaching

Lagt inn: tir 11 sep 2012 05:53
av pafus
sven-egil skrev: Kjenner i grunnen ikke stort til konseptet men er jo litt nysgjerrig.

Så mer info mottas med takk :D
Nå er det bare en uke siden jeg blei medlem, så det er begrenset hvor mye info jeg kan bidra med. Det er i Norge i dag 8 terracacher. Hvor mange medlemmer som er norske veit jeg ikke, men jeg har observert en 10-15 navn som jeg kjenner. Dette er "tunge" brukere av gc, men det virker som om det er en 4-5 år siden det var noen særlig aktivitet på de norske cachene.

Tenk om alle fylker i landet kunne fått en 5-10 terracacher av høy kvalitet (sånne som dine, Sven-Egil). Da ville søndagsturene vært sikret for mitt vedkommende.

Re: Terracaching

Lagt inn: tir 11 sep 2012 07:30
av marlin85
Nå er jo litt av spenninga at man ikke helt vet hva som møter deg når du kommer til null punktet. Jeg er litt sånn at når det er noe som fungerer meget bra og som alle stort sett bruker så forstår jeg ikke helt hvorfor man skal lage egene varianter.

Ser at det finnes noen alternativer til GC, men det er stort sett GC som blir den foretrukne.

Re: Terracaching

Lagt inn: tir 11 sep 2012 07:51
av thomfre
marlin85 skrev:Nå er jo litt av spenninga at man ikke helt vet hva som møter deg når du kommer til null punktet.
Den skjønte jeg ikke helt, det blir vel helt likt både for geocaching.com og terracaching?
marlin85 skrev:Jeg er litt sånn at når det er noe som fungerer meget bra og som alle stort sett bruker så forstår jeg ikke helt hvorfor man skal lage egene varianter.

Ser at det finnes noen alternativer til GC, men det er stort sett GC som blir den foretrukne.
Det er jo ingen som lager egne varianter her, Terracaching har eksistert lenge, i likhet med Opencaching Network (må ikke forveksles med opencaching.com) og NaviCache.

I lille Norge (vi er ganske små i verdenssammenheng) så er geocaching.com helt overlegne når det gjelder antallet cacher og cachere. Men i det store utland er både Opencaching Network, Terracaching og Navicache ganske store - mange cachere bruker også tjenestene om hverandre.

Re: Terracaching

Lagt inn: tir 11 sep 2012 08:47
av Raggsokk
For meg er det greit å forholde seg til én aktør. Jeg er fornøyd med Groundspeak og geocaching.com og har ingen spesielle grunner til å ønske meg noe alternativ. Tvert imot; hvis jeg skal fordele tiden min på flere tjenester som tilbyr tilnærmet samme opplevelse, så får jeg naturlig nok mindre fokus på hver av dem. Hadde jeg hatt mer fritid enn det var cacher tilgjengelig ville jeg selvfølgelig ha kastet meg over både Opencaching, Terracaching og Munzee, men siden jeg nå engang er en statistikkslave så velger jeg å fokusere på én gren av opplevelsestreet. Og såvidt jeg vet er geocaching.com den tykkeste grenen i Norge for tiden. Ikke at jeg er motstander av alternative løsninger; jeg har bare ikke behov for dem.

Når det er sagt visste jeg ikke at Terracaching hadde eksistert lenge. Jeg hørte bare nylig om det for første gang.

Re: Terracaching

Lagt inn: tir 11 sep 2012 11:34
av pafus
Raggsokk skrev:
Når det er sagt visste jeg ikke at Terracaching hadde eksistert lenge. Jeg hørte bare nylig om det for første gang.
Norges første Terracach ble utplassert den 25. januar 2005

Re: Terracaching

Lagt inn: tir 11 sep 2012 11:57
av gacrux
Altså en syvdobling av antall cacher på 7 år. Ikke dårlig :lol: :lol:

Det er fritt fram å logge disse, og antagligvis har man også en mulighet til å logge 100% av Norges Terracacher.

Det eneste jeg ikke forstår hvorfor man skal dublisere cacher, slik at de som logger cacher kan logge dem hos flere cache-operatører.
Det blir ikke noe mangfold av dette, bare dårlige kopier.

Re: Terracaching

Lagt inn: tir 11 sep 2012 12:10
av pafus
gacrux skrev: Det eneste jeg ikke forstår hvorfor man skal dublisere cacher, slik at de som logger cacher kan logge dem hos flere cache-operatører.
Det blir ikke noe mangfold av dette, bare dårlige kopier.
Ikke sant, det er akkurat dette som er ankepunktet mitt mot opencaching.com.
Terracaching har forøvrig som krav om at cachene ikke kan publiseres andre steder enn på terracaching.com

Re: Terracaching

Lagt inn: tir 11 sep 2012 18:05
av Viking_Princess
Synes det høres litt teit ut at man må ha to som går god for deg, tenk om du ikke kjenner to som er der fra før!
Og det at man da kan skrive på forumet, og få to helt fremmede til å gå god for deg, da er vel hele vitsen med å ha de to til å gå god for deg, borte!

Re: Terracaching

Lagt inn: tir 11 sep 2012 18:35
av pafus
Nei, langt fra borte. Sponsorene har også en annen funksjon:
In Terracaching, your sponsors vouch for you. They also become your cache reviewers and approvers. You can choose your sponsors and you can fire them if you aren't satisfied with their performance (disputed rulings, timeliness of approvals, etc.). They can also withdraw or revoke their sponsorship at any time. This encourages everyone to play nicely.
Dette er hentet fra terracaching.com sin wiki

Re: Terracaching

Lagt inn: tir 11 sep 2012 18:41
av Viking_Princess
Ser bare en eneste liten terracache i "nærheten" av der jeg bor, og det er i Oslo, er fler Munzee enn Terracacher jo ;)

Re: Terracaching

Lagt inn: ons 12 sep 2012 12:52
av buzkaz
pafus skrev:Hvorfor er geocaching for de fleste synonymt med groundspeak?
Helt enig i at det er noe uggent over dette. Jeg ser på dette som en sport eller hobby, og uansett hvor bra eller dårlige Groundspeak måtte være på forskjellige ting, så synes jeg det blir helt galt at en komersielt orientert bedrift skal detaljstyre sporten.. Jeg vet ikke hva slags lønn de involverte hever eller hvordan de går frem for å ta beslutninger, men så lenge de er en kommersiell aktør og ikke en non-profit stiftelse så synes jeg det lukter surt.. Jeg har også visse innsigelser mot den tekniske beskaffenheten på løsningene de utvikler. Men jeg er likevel med på å finansiere det, gjennom premium-medlemskap - føler ikke at jeg har noe valg, pga pocket queries og premium only-cacher.

Men så må man være pragmatisk også, GS har tilnærmet monopol og det er sikkert gode historiske årsaker til at det er sånn. Likevel vil jeg gjerne trekke i en annen retning hvis jeg kan..
Jeg håper Terracaching.com overlever slik at jeg i framtida kan bruke begge leverandører i min jakt på opplevelser.
Om ikke annet så for mangfoldet sin skyld.
Helt enig. Tar gjerne imot invitasjon dersom det er mulig å få til!

Det gir også en mulighet (iallefall midlertidig) til å legge ut mer forseggjorte cacher, uten å måtte ty til Premium Only for å unngå muggling av "telefon-gomper" som får litt for lett tilgang til koordinatet via en app, uten å sette seg inn i hva geocaching dreier seg om og hva man gjør og ikke gjør

Re: Terracaching

Lagt inn: tor 13 sep 2012 02:18
av laffa
Når det gjelder som en cacher, så er jeg enig at det er litt dumt at groundspeak er blitt "synonymt" med geocaching, særlig her til lands. Men når en kommer litt innenfor sporten, så kjøper man gjerne en gps og får med nytt navn som opencaching.com og da googler man etter flere sider. (Ihvertfall var slik jeg har gjort det).

Når det gjelder meg som en utlegger, så vil jeg ha flest mulig besøk på mine bokser, og da legger jeg gjerne dem ut der jeg vet det er mest folk, og vil ha størst sansynlighet til å bli oppdaget. Så her vil en lukket gruppe med cachere bli feil mål for meg. Om jeg ville, kunne jeg ha lagt det også ut på flere nettsider(så lenge det er innenfor retningslinjer), og kanskje til og med laget en egen webside, henge opp postere på butikk, lage annonse i avisa osv for hver cache jeg eier og har. Man gjør litt som man vil på det der, skjønner jeg.

Men for å "unngå" at geocaching blir synonymt med geocaching.com/groundspeak, så er det jo bare å gjøre dem andre cachesidene mer aktive, legge ut flere bokser der, bruke det mer selv, reklamere det for venner når du skal konvertere dem fra mugglerstadiet til geocachingstadiet.

Re: Terracaching

Lagt inn: tor 13 sep 2012 07:30
av ok67
Tja, no var det vel folket bak Groundspeak som "fann opp" geocaching..............