I steinmur

Her vil man finne informasjon om, og kunne stille spørsmål rundt godkjenning og utlegging av cacher.
Svar
syngnorsk
Nybegynner
Nybegynner
Innlegg: 3
Registrert: fre 29 mar 2013 13:25

I steinmur

Legg inn av syngnorsk » fre 29 mar 2013 13:49

Hei, jeg er fersk i gamet. I reglene for utlegging av cacher står det at "steinmur er bannlyst! Den blir garantert ødelagt.". Hva gjør man hvis man finner en slik og ønsker å oppfordre til at den blir fjernet? Hvorfor er den godkjent i utgangspunktet?

Brukeravatar
kjerstih
Junior
Junior
Innlegg: 80
Registrert: fre 04 jun 2010 16:39
Sted: Nannestad

Re: I steinmur

Legg inn av kjerstih » fre 29 mar 2013 13:52

Den ble ganske sikkert godkjent før reglene ble endret. Hvis du mener cachen er et problem (for eksempel slitasje på muren fordi folk leter på feil sted), bør du kontakte cacheeier og fortelle på en hyggelig måte at du synes cachen bør flyttes :)
Bilde

avigerus
Senior
Senior
Innlegg: 574
Registrert: ons 05 des 2007 23:08
Sted: Porsgrunn

Re: I steinmur

Legg inn av avigerus » fre 29 mar 2013 16:21

Geocaching har i noen tilfeller forårsaket skader på omgivelsene, enten ved gjemmingen av cachen eller når folk leter etter den. En av de mest vanlige skadene er på gjemmesteder som består av oppstablede stener, som stengjerder, stenmurer, stenvegger, røyser og varder. Skadene oppstår som følge av at folk plukker ut stener på jakt etter cachen. Skader på omgivelsene er et brudd på Groundspeaks retningslinjer http://www.geocaching.com/about/guideli ... ertydamage som sier:

Geocache placements do not damage, deface or destroy public or private property. Caches are placed so that the surrounding environment, whether natural or human-made, is safe from intentional or unintentional harm.

I noen tilfeller er slik skade også et brudd på Lov om kulturminner. Husk også at du som cacheeier risikerer erstatningskrav ved eventuelle skader, ettersom du ved utplassering av cachen har bidratt til at skaden oppstod.
Bilde

syngnorsk
Nybegynner
Nybegynner
Innlegg: 3
Registrert: fre 29 mar 2013 13:25

Re: I steinmur

Legg inn av syngnorsk » lør 30 mar 2013 07:39

Hvordan kontaktes cacheeier?

Brukeravatar
Indrebø
Bruker
Bruker
Innlegg: 142
Registrert: fre 18 nov 2011 15:38

Re: I steinmur

Legg inn av Indrebø » lør 30 mar 2013 08:29

Når du ser på cachebeskrivelsen vil du på linjen under tittelen finne:
"A cache by <cacheeier>" eller tilsvarende på Norsk.

Klikker du på <cacheeier> kommer til cacheeier sin profilside på Geocaching.com.
Her får du mulighet til å sende en personlig melding (PM) til cacheeier.
Se etter e-post adresse.

Det kan være verdt å se på når cacheeier sist var innlogget.
Er dette svært lenge siden er det stor mulighet for at vedkommende ikke lengre er aktiv.
Da er det lite trolig at du får svar.

I slike tilfeller må du nesten vurdere hvor alvorlig det er og evt opprette en "Needs archive" logg på den aktuelle cachen.
Bilde

Brukeravatar
Makuta Teridax
Senior
Senior
Innlegg: 664
Registrert: man 18 aug 2008 21:35

Re: I steinmur

Legg inn av Makuta Teridax » lør 30 mar 2013 08:51

syngnorsk skrev:Hei, jeg er fersk i gamet. I reglene for utlegging av cacher står det at "steinmur er bannlyst! Den blir garantert ødelagt.".
Hei! Reglen du siterer er en formulering jeg som kontrollør/reviewer aldri har sett før. Generelt er det en god regel, men den er ørlite for kategorisk. Det finnes cacher plassert i stenmurer som består av store stenblokker, som man ikke klarer å ødelegge uten stor innsats og tungt verktøy. Slike er imidlertid unntakene. De fleste stenmurer er av en type som med tiden blir preget av at folk leter.
syngnorsk skrev:Hva gjør man hvis man finner en slik og ønsker å oppfordre til at den blir fjernet?
Kontakt cacheeieren via cacheeierens profilside. Øverst på cachesider, rett under cachens tittel, står det hvem som eier cachen. Klikk på eierens navn for å komme til profilsiden. På profilsiden er det en lenke du kan klikke på for å sende vedkommende en melding.
syngnorsk skrev:Hvorfor er den godkjent i utgangspunktet?
Det er få cacher som er godkjent i den forstand at en annen enn cacheeieren går god for plasseringen. Jeg kjenner ikke den aktuelle cachen, men generelt kan det være mange grunner til at en cache som skjemmer omgivelsene blir publisert. Cacheeieren hadde kanskje ikke lest retningslinjene, cacheeieren var ikke klar over at stedet var uegnet for en cache, reviewere/kontrolløren var ikke klar over at cachen var plassert på et uegnet sted osv.
Geocaching.com Volunteer Cache Reviewer

syngnorsk
Nybegynner
Nybegynner
Innlegg: 3
Registrert: fre 29 mar 2013 13:25

Re: I steinmur

Legg inn av syngnorsk » man 01 apr 2013 08:35

Råd til den som skal legge ut en cache for første gang.
Regelen står i gcinfo.no's egne råd ang nye cacher: http://gcinfo.no/?q=node/80
(Sitat) Punkt 1: Finn et fint sted som du ønsker å vise fram.
Det kan være et utsiktpunkt, et fint vann, et historisk sted eller noe annet av allmenn interesse. Pass på at dette er et offentlig tilgjengelig sted, at de som leter ikke vil skape misstanke hos andre eller setter synlige spor i terrenget. Det skal også være trygt å lete. Derfor er det dumt å gjemme for nærme steder der barn er, terrormål, skitne steder, bratte steder og steder med ”mange like gjemmesteder” så de som leter vil endevende området; f.eks. steinmur er bannlyst! Den blir garantert ødelagt. (Sitat slutt)

Brukeravatar
Makuta Teridax
Senior
Senior
Innlegg: 664
Registrert: man 18 aug 2008 21:35

Re: I steinmur

Legg inn av Makuta Teridax » man 01 apr 2013 18:09

syngnorsk skrev:Råd til den som skal legge ut en cache for første gang.
(…)
Da forstår jeg, men dette er bare råd, ikke regler. Gode råd, for all del, men likefullt bare råd. Jeg har ikke sett dem før, så takk for informasjonen.
Geocaching.com Volunteer Cache Reviewer

Brukeravatar
whoelse
Site Admin
Site Admin
Innlegg: 334
Registrert: tir 27 nov 2007 21:41
Sted: Under tak

Re: I steinmur

Legg inn av whoelse » tir 02 apr 2013 21:42

Jeg har tatt en titt på siden det refereres til og den innledes med:

"Her er noen råd til deg som skal legge ut en cache for første gang. Rådene er forenklet og kan nyanseres, men vi anbefaler nybegynnere å gjøre det enkelt for seg selv og andre ved å følge disse rådene!"

... men ser at forumelingen det henvises til er veldig forenklet og unyansert., så jeg la til "... garantert ødelagt med mindre steinene i muren er så tunge at de ikke kan løftes." Vet ikke om det hjalp :roll: men det er grenser for hvor nyansert man kan være når hensikten er å lage en enkel og grei oppskrift som har som mål å få nybegynnere til å få med seg det meste, så den må være "kort og konsis", så de unngår så mange "uheldigheter" som mulig. Forslag til forbedringer mottas med takk i redaksjonen :D
Bilde

Svar